tirsdag 8. desember 2009

Camilla Colletts død og hennes betydning i ettertid

  • Død og betydning:
Som 82 åring døde Camilla Collett 6.mars i 1895. Hun forble enke og alenemor til hun gikk bort. Hennes situasjon som enke og alenemor til fire gutter var ikke vanlig i samtiden hennes for det var nesten umulig å klare seg økonomisk uten en mann som kunne forsørge. Kvinnen var avhengig av mannen for å klare seg så det forklarer også hennes fattigdom etter Peter Colletts død. Men likevel kjempet hun for både hennes egne og alle kvinners rettigheter i Norge på 1800-tallet. Camilla Collett betydde mye for kvinnene i hennes samtid, og hvis man ikke innså da hvor innflytelsesrik hun var så er det noe man helt klart kan se og forstå i ettertid.

 
Det er viktig å nevne at Camilla Collett brøt med samtidens innbildninger om at det var mannen som skulle skrive litteratur. Hun banet derfor veien videre for kvinnelige forfattere som Amalie Skram og Sigrid Undset.

 
I perioden 1979-1997 ble hun avbildet på portrettsiden av den norske 100-kroneseddelen. Og i 1963 ble hun avbildet på et norsk frimerke. Dette sier også noe om betydningen hun hadde og som hun fortsatt har.

 








  • Graven:
Camilla Collett er gravlagt på Vår frelsers gravlund i Oslo der hennes ektemann også ligger gravlagt med henne. Ikke langt fra henne ligger også Henrik Wergeland og Ole Vig. Slik som bildet viser er gravstøtten ganske stor i forhold til hva som faktisk står på gravstøtten. Hennes navn står klart og tydelig (også med hennes pikenavn Wergeland) Det er ikke nevnt noen "siste hilsen" på graven.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar