tirsdag 8. desember 2009

Fakta og viktige hendelser i Camilla Colletts liv

  • Colletts oppvekst og utdanning:

Camilla Collett vokste opp i en embetsfamilie med sine to foreldre Nicolai Wergeland og Alette Dorothea Wergeland og sine fire søsken. Faren hennes var kjent og deltok blant annet på riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Familien hennes flyttet nemlig til Eidsvoll da Camilla var fire år fordi faren hadde stilling som prest der.
Siden hun kom fra en embetsfamilie var det mer vanlig for piker å ta utdannelse. Hun reiste mye, både til Christiania og Europa. På reisene lærte hun seg språk og annen utdannelse. Det var slik kvinnene fikk sin utdannelse på 1800-tallet i og med at det nye universitetet i Christiania var stengt for kvinner. Hun deltok også på mange selskaper der embetsmenn fra hele verden deltok, og det var slik hun møtte Johan Sebastian Welhaven fra Danmark, erkefienden til hennes bror fem år eldre bror, Henrik Wergeland. (se eget punkt i menyen)

  • Ekteskap og livet som enke og alenemor:
Camilla Collett giftet seg i 1841 med Peter Jonas Collett som hadde hatt et godt øye for henne lenge. Peter Jonas Collett var politiker, litteraturkritiker og jurist og senere ble han professor, han tilhørte også embetsmannskretsen noe som gjorde han lett akseptert i familien hennes. Sammen fikk de fire barn, men bare etter et ti års langt ekteskap døde Peter Collett i 1851. Camilla Collett sto nå helt alene som alenemor for fire unge gutter. Camilla ble tvunget til å selge huset sitt og la de tre eldste sønnene vokse opp hos ektemannens slektninger. Camilla var på flytteflot i Europa nesten helt fram til sin egen død der også den yngste sønnen var med henne.

  • Forfatterskap:
Til tross for Camillas korte utdanning i Norge var skriveferdighetene hennes fortsatt gode. Hun utviklet skriveferdighetene sine gjennom ungdomsårene da hun skrev brev og dagbøker. Men det var ektemannen hennes som oppmuntret hennes til å skrive sin eneste Roman som heter Amtmandens Døtre, romanen ble gitt ut anonymt i to deler i 1854 og 1855. Det at romanen ble gitt ut anonymt har mye å si om samtiden på den tiden, spesielt hvordan det var for kvinnelige forfattere som hadde lyst til å uttrykke meninger, følelser og frustrasjoner. Romanen hennes tilhører realismen og var oppsiktsvekkende fordi den inneholdt fakta og skildringer om hvordan livet var for en embetsdatter som måtte gifte seg med en av foreldrenes utvalgte. Romanen og Camilla Colletts liv har like trekk, så man kan si at boken er skrevet ut fra personlige erfaringer. Hun kalte romanen for mitt livs lenge tilbakeholdte skrik, og selv om boken fikk mye kritikk var kvinner takknemlige for hennes ærlighet og realisme i romanen.

                                   
                                

1 kommentar: