tirsdag 8. desember 2009

Samtidens ideer påvirket Camilla Colletts liv

  • Ideer:
På 1800-tallet i Norge var det mange ideer som var aktuelle og de påvirket befolkningen sterkt. De punktene som påvirket Camilla Collett mest var helt klart kvinnebevegelsen i Norge. Ideen om hvordan reglene og normene var til en embetsdatter påvirket hennes skjebne. Andre punkter som også påvirket henne var nasjonalismens bevegelse, men også språkets og skolens utvikling. Disse temaene var familien hennes engasjert i, spesielt hennes bror Henrik Wergeland.

Henrik Wergeland  var en stor nasjonalromantikker og kjempet for at Norge skulle ha sine egne verdier innen kultur og samfunn. Han ønsket også å fremme og forsterke det norske språket ved å bytte ut danske ord til norske. Her ble det også strid mellom Wergeland og Welhaven fordi Welhaven ønsket at dansken skulle forbli i det norske språket, fordi dansk var det riktige språket. Nasjonal- og språkbevegelsen påvirket Camilla Collett i den forstand at det omgikk henne slik som alle andre mennesker i Norge, men også kanskje enda mer siden broren hennes var så politisk aktiv. Det ble forventet av henne å støtte broren.

Det folk assosieres med når de hører navnet Camilla Collett er at hun var en kvinnesaksforkjemper for kvinnene i Norge på 1800-tallet. Hele hennes forfatterskap tar utgangspunkt i kvinnenes stilling i samfunnet og hva de er pliktet til å gjøre. Etter hennes første roman gikk hun over til å skrive essays for å sette kvinnens stilling under debatt. Hun ble nå en aktiv forkjemper i kvinnesaken i Norge. Det som var viktigst for Camilla Collett var at både indre og ytre frigjøring måtte skje ovenfor kvinnene. Med dette mente hun at kvinnenes følelser skulle ha frihet, og de skulle ha makten til å bestemme over sin egen skjebne. Når hun nevner det ytre mente hun at sosiale reformer var viktig, slik som lik skolegang for kvinner og menn. Denne indre og ytre frigjøringen måtte foregå samtidig, og det var det Camilla Collett kjempet for og ville fram til i alle verkene hennes. Et eksempel er fra Mod Strømmen der hun skriver om kvinnens posisjon i samfunnet, der landet forstøter sine døtre.

  • Camilla Collett blir hedret i sin samtid
Camilla Collet var et stort forbilde for kvinner på hennes tid. Det var flere som sto åpent fram og støttet henne mens det var langt fler som sto tilbake og støttet hun i all hemmelighet. Og det faktumet at hun måtte utgi sin første roman som anonym forfatter sier mye om hvordan samfunnets syn på kvinner var på den tiden. Men
da den Norske Kvindesaksforeningen ble stiftet i 1884 ble Camilla Collett hedret med æresmedlemskap. Hun satt også foten ned når det gjaldt reformpolitikken som fant sted mot slutten av livet hennes, hun insisterte fortsatt på at kvinnenes virkelig frigjøring måtte komme innenifra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar